2o Γυμνάσιο Χίου – Λιβάνειο

2o Γυμνάσιο Χίου – Λιβάνειο

“EUROPEAN SCHOOL RADIO: Μαθητικός Διαγωνισμός Ραδιοφωνικού Μηνύματος και Τραγουδιού”

Οι μαθητές της χορωδίας του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση της κ. Ασπασίας Τσαγκάτου, του κ. Στράτου Στεριανού και της κ. Ειρήνης Φραγκάκη συμμετέχουν στο διαγωνισμό «Κάντο ν’ ακουστεί» που διοργανώνει το EUROPEAN SCHOOL RADIO με θέμα “Η δύναμη της φιλίας”. Το τραγούδι μας λέγεται “Ο φίλος ο αληθινός” και είναι  μπαλάντα. Το πόστερ έχει ζωγραφίσει ο μαθητής της Α Γυμνασίου, Θοδωρής Στρατάκης,

Η ψηφοφορία ακροατών ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 19/4/2024. 

Θα θέλαμε ολόψυχα να στηρίξετε την προσπάθεια των μαθητών/τριών μας, ψηφίζοντας για το τραγούδι μας. 

Για να ψηφίσετε, συνδέεστε στη διεύθυνση:

https://vote.europeanschoolradio.eu/vote/1/song

επιλέγετε το τραγούδι του 2ου Γυμνασίου Χίου (με αριθμό 9457) και πατάτε καρδούλα που ισοδυναμεί με την ψήφο σας. 

Είναι απαραίτητη η σύνδεσή σας με λογαριασμό google ή sch για να μπορέσετε να ψηφίσετε. 

Για την εύκολη εύρεση του τραγουδιού, με την εντολή ctrl+f ανοίγει ένα παράθυρο αναζήτησης όπου πληκτρολογούμε τον αριθμό τραγουδιού του σχολείου μας: 9457. 

Σας ευχαριστούμε!

“18ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι Χίου”

Πρωτιές για το σχολείο μας, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο στο 18ο μαθητικό πρωτάθλημα σκάκι, που διεξήχθη την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024 στο 4ο Γυμνάσιο Χίου.

Οι μαθητές Προδρόμου Μιχάλης της Α Γυμνασίου, Γιαννόπουλος Γιώργος της Β Γυμνασίου και Σέρμπος Αργύρης της Γ Γυμνασίου κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις, ο καθένας στην κατηγορία του, ενώ σε συλλογικό επίπεδο συγκέντρωσαν το υψηλότερο βαθμολογικό άθροισμα, φέρνοντας το 2ο Γυμνάσιο στην πρώτη θέση κατάταξης ανάμεσα στα σχολεία της Χίου!

Ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά που διακρίθηκαν αλλά και σε όσα παιδιά συμμετείχαν!

“Μια εμπειρία συνύπαρξης στο σχολείο μας”

Στο σχολείο μας «φιλοξενούμε» προσωρινά τους μαθητές της Β’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Χίου και τους εκπαιδευτικούς τους, με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων.

Η προσωρινή συνύπαρξή μας, αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης και αλληλοενίσχυσης. Μέσα από αλληλεπίδραση, μαθαίνουμε ότι το να δίνουμε και να παίρνουμε βοήθεια είναι η καρδιά της εκπαίδευσης και της ανθρωπιάς.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, αυτή η «περιπέτεια» να έχει αίσιο τέλος και σύντομα οι συμμαθητές και  συνάδελφοί μας να επιστρέψουν στο «σπίτι» τους, στο σχολείο τους.

(φωτογραφία από την πρωινή προσευχή)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024 – Έπαινος συμμετοχής στον διαγωνισμό «Ευγένεια στο διαδίκτυο – Δικαιώματα και υποχρεώσεις παιδιών και νέων στον ψηφιακό κόσμο»

Το 2ο Γυμνάσιο τιμήθηκε με έπαινο συμμετοχής για το έργο “Η (Απ)αγωγή”, από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ, για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό «Ευγένεια στο διαδίκτυο – Δικαιώματα και υποχρεώσεις παιδιών και νέων στον ψηφιακό κόσμο» που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτωνμε αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2024.

Το photocomic με τίτλο “Η (Απ)αγωγή”, δημιουργήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος Τεχνολογία από το τμήμα Α1, με επιβλέπουσα την εκπαιδευτικό Μπάτσιου Παρασκευή.

O σκοπός του διαγωνισμού ήταν πρωτίστως εκπαιδευτικός. Οι στόχοι του διαγωνισμού για τους μαθητές και τις μαθήτριες ήταν:

  • Να μάθουν και να υιοθετήσουν ορθές συμπεριφορές διαδικτυακής χρήσης.
  • Να πληροφορηθούν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στον ψηφιακό κόσμο.
  • Να ενισχυθεί η πολυπολιτισμικότητα  και η αποδοχή του διαφορετικού.
  • Να αποκτήσουν κριτική ικανότητα  και ενσυναίσθηση στο διαδίκτυο.
  • Να αναπτύξουν στρατηγικές απόκρισης στη διαδικτυακή βία, συμπεριλαμβανομένης της
    αναφοράς της (report). 
  • Να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας, υπευθυνότητα και κοινωνικές δεξιότητες.

“Κοπή βασιλόπιτας”

Την Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου μας. Επιπλέον, σε κάθε τμήμα ξεχωριστά μοιράστηκαν στα παιδιά ατομικά βασιλοπιτάκια και έτσι αναδείχθηκαν οι “τυχεροί” της χρονιάς!

Η πίτα και τα πιτάκια ήταν, όπως κάθε χρόνο, προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, όπως και τα δωράκια για τους τυχερούς! Τους ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους αλλά και για την στήριξη και συνεργασία τους σε κάθε βήμα του σχολείου μας, που αποβλέπει πάντα στο καλό των μαθητών μας!]

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Χίου ευχόμαστε στις οικογένειες όλων των μαθητών του σχολείου μας και στους ίδιους τύχη, υγεία και ένα χαρούμενο και δημιουργικό 2024!

“Θαλής”

Συγχαίρουμε όλους τους επιτυχόντες μαθητές στον διαγωνισμό “Θαλής” της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και ιδιαιτέρως τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χίου, Τσαόπουλο Βασίλη και Φραγκιαδάκη Δημήτρη, που μας έκαναν υπερήφανους.
Ο 84ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός “Θαλής” πραγματοποιήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2023 και έλαβαν μέρος 81 μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων-Λυκείων.
Ευχόμαστε σε όλα τα παιδιά επιτυχία στη 2η φάση, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου 2024.
Και εις ανώτερα!

Εκδήλωση τιμής στον Ιάσονα Καλαμπόκα

Αντιπροσωπεία του 2ου Γυμνασίου παρευρέθηκε στην εκδήλωση τιμής στον ήρωα της Αντίστασης, Ιάσονα Καλαμπόκα, που οργανώθηκε από τον Δήμο Χίου. Τη μαθητική αντιπροσωπεία συνόδευσαν οι καθηγήτριες Ε. Λαιμοδέτη και Β. Ζύμαρη.

Ημερήσια εκδρομή

Την ημερήσια εκδρομή μας στην Κώμη πραγματοποιήσαμε χθες, Τρίτη 16 Μαΐου.

Όλα κύλησαν ομαλά και σύμφωνα με το πρόγραμμα, δίχως απρόοπτα. Μαθητές και καθηγητές περπατήσαμε, χαλαρώσαμε, παίξαμε, συζητήσαμε, απολαύσαμε τις ομορφιές της περιοχής και φυσικά χορέψαμε…

Λίγες ημέρες πριν λήξουν τα μαθήματα και ξεκινήσει η περίοδος των εξετάσεων που είναι για όλους μας απαιτητική και δύσκολη, γεμίσαμε τις μπαταρίες μας με ενέργεια και αισιοδοξία. Γιατί το σχολείο δεν είναι μόνο μαθήματα, διαγωνίσματα και εξετάσεις. Είναι και ανεμελιά, φιλία, συντροφικότητα, χαρά και πηγή όμορφων αναμνήσεων που θα μας συντροφεύουν στο μέλλον!

Το άγχος και οι φόβοι στην παιδική ηλικία-Ο ρόλος της οικογένειας

Tο άγχος, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, αποτελεί μια λειτουργική αντίδραση, αφού μας θέτει σε μια ετοιμότητα, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Συγκεκριμένα, αποτελεί ένα φυσιολογικό μοτίβο αντιδράσεων που όλοι οι άνθρωποι εμφανίζουν, όταν έρχονται αντιμέτωποι με καταστάσεις που θεωρούν πιεστικές. Ωστόσο όταν είναι σε τέτοιο βαθμό που μας εμποδίζει να λειτουργήσουμε στην καθημερινότητα μας, παύει να θεωρείται κάτι φυσιολογικό και χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Είναι σημαντικό ότι η συχνότητα εμφάνισης στον παιδικό πληθυσμό κυμαίνεται μεταξύ 3-18% με τα κορίτσια να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν αγχώδεις διαταραχές (Κάκουρος, Ε. Μανιαδάκη, Κ. 2005).
Στρεσογόνα γεγονότα, όπως το να ξεκινήσει ένα παιδί το σχολείο, η μετακόμιση, ο θάνατος ενός συγγενή ή ο χωρισμός των γονιών μπορούν να προκαλέσουν την απαρχή αυτών των διαταραχών, αλλά χρειάζεται και κάποιος συγκεκριμένος στρεσογόνος παράγοντας, ώστε να αναπτυχθεί η διαταραχή.
Συμφωνά με το DSM-IV οι Αγχώδεις Διαταραχές περιλαμβάνουν τις παρακάτω διαταραχές:
• Διαταραχή Πανικού Χωρίς Αγοραφοβία
• Διαταραχή Πανικού Με Αγοραφοβία
• Αγοραφοβία Χωρίς Ιστορικό Διαταραχής Πανικού
• Ειδική Φοβία
• Κοινωνική Φοβία
• Ψυχαναγκαστική Καταναγκαστική Διαταραχή
• Διαταραχή Μετά Από Ψυχοτραυματικό Στρες
• Διαταραχή Από Οξύ Στρες
• Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή
• Διαταραχή Οφειλόμενη Σε Γενική Ιατρική Κατάσταση
• Αγχώδης Διαταραχή Προκαλούμενη Από Ουσίες
• Αγχώδης Διαταραχή Μη Προσδιοριζόμενη Αλλιώς
• Διαταραχή Άγχους Αποχωρισμού (η μόνη διαταραχή η οποία διαγιγνώσκεται στην παιδική ηλικία σύμφωνα με το DSM-IV)
(Κάκουρος, Ε. Μανιαδάκη,Κ 2005).
Αναφορικά με την αιτιολογία, σύγχρονες έρευνες υποστηρίζουν ότι το άγχος προκαλείται από ένα συνδυασμό γενετικών, βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Οι αγχώδεις διαταραχές σχετίζονται με κληρονομικούς παράγοντες, με τους αγχώδεις γονείς να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν ένα αγχώδες παιδί (αν και η αγχώδης διαταραχή συχνά διαφέρει μεταξύ γονέα και παιδιού). Εκτός από τους γενετικούς και βιολογικούς παράγοντες, το περιβάλλον παίζει, επίσης, ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση του άγχους. Για παράδειγμα, γονείς που εκδηλώνουν υπερβολικό φόβο σε μια συγκεκριμένη κατάσταση μαθαίνουν στα παιδιά τους ότι μια τέτοια κατάσταση απαιτεί ισχυρή φοβική αντίδραση.
Βοηθώντας οι γονείς το παιδί να αποφύγει τις καταστάσεις που του προκαλούν άγχος, το μόνο που συμβαίνει είναι να διαιωνίζεται το άγχος του. Αντίθετα, θα πρέπει να το ενθαρρύνουν να επεξεργαστεί τους φόβους του και να επιβραβεύουν τις προσπάθειές του να τους αντιμετωπίσει. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να μην στηρίζεται στους άλλους, για να νιώθει καλύτερα. Χρήσιμο, είναι, ακόμη να ρωτούν το παιδί τι συμβαίνει και να το ενθαρρύνουν να αναρωτηθεί και το ίδιο. Τα παιδιά χρησιμοποιούν ως πρότυπο τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα των γονιών τους, οι οποίοι θα πρέπει να διαχειριστούν και να επεξεργαστούν τις καταστάσεις, που τους προκαλούν άγχος, καθώς και τις απαντήσεις τους στο εκφραζόμενο άγχος του παιδιού.
Σημαντική είναι και η αναγνώριση από την πλευρά των γονιών ότι ο φόβος του παιδιού είναι πραγματικός. Όσο και αν φαίνεται φανταστικός ένας φόβος, το παιδί τον αντιλαμβάνεται ως πραγματικό και του προκαλεί συναισθήματα άγχους και τρόμου. Συζητώντας σχετικά με τον φόβο, γίνεται λιγότερο δυνατός.
Επιπρόσθετα, οι γονείς δε θα πρέπει να δείχνουν ότι υποτιμούν τον φόβο του ως τρόπο για να τον αντιμετωπίσει. Δεν πρέπει, όμως, ούτε και να τροφοδοτούν τον φόβο, αλλά να δίνουν στο παιδί φροντίδα και υποστήριξη. Οι γονείς, ακόμη, μπορούν να μοιραστούν με το παιδί τους σκέψεις και συναισθήματα για καταστάσεις κατά τις οποίες και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν άγχος, ώστε το παιδί να καταλάβει ότι μπορεί να συζητά για ότι σκέφτεται και αισθάνεται καθώς και ότι έχει την απαραίτητη στήριξη από αυτούς. Τέλος, είναι, επίσης, σκόπιμο να περνούν καθημερινά χρόνο με το παιδί τους και να δείχνουν ότι είναι διαθέσιμοι όταν αυτό τους χρειάζεται. ( Feinberg T. & Cowan C. , 2004. Pereira H. 2005 )


Bαφιά Βασιλική
Ψυχολόγος με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εξελικτική –Σχολική Ψυχολογία ΑΠΘ και στις Επιστήμες της Αγωγής (ΕΑΠ) , Μέλος της ΕΔΥ ( Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης) του 2ου Γυμνασίου Χίου- σχολικό έτος 2022-23