“Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καλλιμασιά”

Η σημερινή εκπαιδευτική εξόρμησή μας ήταν μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη! Η μετακίνησή μας έγινε με λεωφορεία. Φτάσαμε στην Καλλιμασιά και περπατήσαμε μέχρι να φτάσουμε στην Ιερά Μονή Παναγίας Κοιμήσεως Πλακιδιώτισσας. Εκεί, ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου μας υποδέχτηκε φιλόξενα, μας ξενάγησε και μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία και την πνευματική μας κληρονομιά.

Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο Λαογραφικό Μουσείο της Καλλιμασιάς, όπου εμβαθύναμε τις γνώσεις μας για την τοπική παράδοση και ιστορία με την εξαιρετική ξενάγηση που μας έγινε από τον κ. Ιωάννη Κολλιάρο, εμπνευστή και δημιουργό του μουσείου, τον κ. Δημήτριο Μελαχροινούδη, ιστοριοδίφη και την κ. Εραλία Μπογιατζή, συνταξιούχο εκπαιδευτικό. Επιπλέον, κάποια τμήματα είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον Κάμπο της Χίου.

Παρά την κούραση, η οποία φυσικά ήταν αναπόφευκτη, η σημερινή μας εμπειρία μας προσέφερε πολλές νέες γνώσεις και μας εμπλούτισε με καινούργιες εικόνες.

ΔΡΑΣΗ : ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑΣ

Στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων δεξιοτήτων ασχοληθήκαμε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο Σχολικό Δεκατιανό μας – Υγιεινό ταπεράκι, υπό την επίβλεψη της κ. Σκορδά Δήμητρας. Δεν αναφερθήκαμε μόνο στο σχολικό μας γεύμα ως μαθητές, στον τρόπο προμήθειάς του, στο σκεύος ή τη συσκευασία μεταφοράς του αλλά μιλήσαμε και για την ποιότητα και την εγγύτητα των υλικών και εισχωρήσαμε και σε βαθύτερες έννοιες όπως αυτές του ανθρακικού και υδατικού αποτυπώματος καθώς και την επιρροή του σχολικού δεκατιανού μας στην κλιματική αλλαγή. Στόχος μας αποτέλεσε επίσης η υιοθέτηση καλών πρακτικών όπως αυτή της αποφυγής του αλουμινόχαρτου αλλά και της πλαστικής μεμβράνης με την αντικατάστασή τους από κατάλληλο δοχείο τροφίμων. Ξεδιαλύναμε τις έννοιες της ανακύκλωσης των διαφόρων υλικών αλλά και της κομποστοποίησης όπου πραγματικά κάναμε τη χρήση όλων των κάδων αυτών που φρόντισε η διεύθυνση του σχολείου μας να υπάρχουν στον αύλειο χώρο του. Δημιουργήσαμε πολλά παιχνίδια ,κάναμε παντομίμα, φιλοτεχνήσαμε αφίσες μας χρησιμοποιώντας το υποστηρικτικό υλικό του ΚΠΕ Αρναίας που πραγματικά ήταν πλέον κατατοπιστικό.

 Επίσης ένας μαθητής μας  δημιούργησε και ποίημα που εμπνεύστηκε από όλη αυτή την προσπάθειά  μας

Για να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι μας οργανώσαμε την  ‘’ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΦΡΟΥΤΟΣΑΛΑΤΑΣ’’ ,όπου όλοι οι μαθητές (περίπου 70) την ημέρα εκείνη είχαν φέρει φρούτα στα ταπεράκια τους και τα εκθέσαμε στην αίθουσα της τεχνολογίας. Κάναμε διαγωνισμό για το ποιος έχει το ’’ καλύτερο’’ , φυσικά όλα ήταν άνευ συναγωνισμού, το διασκέδασαν, βγάλαμε τις φωτογραφίες μας και στο τέλος τα φρουτάκια φαγώθηκαν μαζεύοντας τις φλούδες για την κομποστοποίηση…..

Σε όλα τα παιδιά άρεσε το moto: ‘’ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ ,ΠΑΝΤΑ ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ’’ το οποίο και ζωγράφισαν μόνοι τους με πολλή χαρά για να φωτογραφηθούν με αυτό…

Όλο το υλικό το οποίο δημιούργησαν τα παιδιά το συγκεντρώσαμε σε ένα Powerpoint το οποίο το παρουσιάσαμε με αντιπροσωπεία των μαθητών μας στο ‘’Ομήρειο ‘’ πνευματικό κέντρο της Χίου.

Το 2ο Γυμνάσιο στην τελική 10αδα του 4ου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη

Με μεγάλη ευχαρίστηση πληροφορηθήκαμε ότι η ομάδα Forests…For the rest! του Β1 τμήματος του σχολείου μας, υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της εκπαιδευτικού Μπάτσιου Παρασκευής, βρίσκεται στην τελική 10άδα του 4ου Μαθητικού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη!

Η ομάδα του 2ου Γυμνασίου Χίου είναι μια μαθητική ομάδα της ‘Β Γυμνασίου, η οποία με όραμα την αξιοποίηση των ξερών φύλλων και των καμένων μερών των δέντρων,  σκοπεύει να προσφέρει φυσικά λειτουργικά βιοαποικοδομήσιμα αντικείμενα και πιο συγκεκριμένα, χαρτί το οποίο θα φέρει σπόρους (seedpaper), σε όσους πιστεύουν ότι η Φύση μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα ζωής τους, μέσω της αξιοποίησής τους.

Η ιδέα του ForestsFor the rest, διαμορφώθηκε και ωρίμασε μαζί με την ομάδα, ορμώμενοι και επηρεασμένοι κυρίως από την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλείται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα είναι ένα μίγμα ιδεών και αντιλήψεων που αναπτύχθηκε μέσα από προσωπικές κουβέντες, εμπειρίες, επιστημονική κατάρτιση, έρευνα και φυσικά τη συνεχή ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Η βιολογική ανάγκη των ανθρώπων για τροφή και η συσχέτιση της μεταποίησής της με την ανθρώπινη υγεία, η εξέλιξη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής άρα και στον τομέα της διατροφής αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τέλος η αυξημένη τα τελευταία χρόνια ανάγκη του καταναλωτή για αντικείμενα που προέρχονται από φυσικά υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αποτελούν τις τρεις απλές παραδοχές σύμφωνα με τις οποίες συντέθηκε η φιλοσοφία αλλά και η αποστολή της εταιρείας. Επιχειρηματική Φιλοσοφία της είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει πλέον να έχει την δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του, με ανώτερης ποιότητας προϊόντα 100% βιοαποικοδομήσιμα, αναπτύσσοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με την εταιρεία, που θα συμβάλλει στη συλλογή των ξερών φύλλων του αλλά των καμένων μερών του δάσους παράγοντας από αυτά χαρτί, το οποίο θα φέρει σπόρους και έμμεσα θα συμβάλλει την αναδάσωση αλλά και στην μείωση της καταστροφής του πράσινου. Σκοπός της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού brand name προώθησης σύγχρονων λειτουργικών και καινοτόμων βιοαποικοδομήσιμων προϊόντων, με έμφαση στην εναλλακτική παραγωγή χαρτιού (seedpaper), καθώς και στη δημιουργία μιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας πλήρους επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων αυτών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.

Βασικό ερέθισμα για την ίδρυση της εταιρείας Forests…For the rest, ήταν η ύπαρξη μίας αξιόλογης ποσότητας ανεκμετάλλευτων φυτικών απορριμμάτων στον Δήμο Χίου, που καταλήγουν με άλλα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ, και κυρίως μια υψηλή ποσότητα αποκαϊδιών τα οποία παραμένουν στο δάσος ανεκμετάλλευτα.

“Επίσκεψη στο Κάστρο της Χίου”

Σήμερα, 22/3/24, το σχολείο μας επισκέφθηκε το κάστρο της Χίου, προκειμένου μέσα από μια περιήγηση στο χρόνο να τιμήσουμε την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Την οργάνωση είχαν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί Β. Ζύμαρη, Ι. Κουγιούλης, Ν. Κώσταλος και Ε. Λαιμοδέτη. Μια ξαφνική καταιγίδα διέκοψε απότομα την περιήγησή μας και επιτάχυνε την επιστροφή στον χώρο του σχολείου.

Αργότερα η αντιπροσωπεία του σχολείου με τη σημαία και την κ. Κοντού συμμετείχε στην καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων .

Το 2ο Γυμνάσιο στην ψηφοφορία του διαγωνισμού “Εικονικής Επιχείρησης” της JA Greece

Οι μαθητές της Β τάξης του σχολείου μας, υπό την καθοδήγηση της κ. Μπάτσιου Παρσκευής, συμμετέχουν στο διαγωνισμό “Εικονικής Επιχείρησης” της JA Greece με την ομάδα Forests…For the rest!  

Η ομάδα του 2ου Γυμνασίου Χίου είναι μια μαθητική ομάδα, η οποία με όραμα την αξιοποίηση των ξερών φύλλων και των καμένων μερών των δέντρων, προσφέρει φυσικά λειτουργικά βιοαποικοδομήσιμα αντικείμενα και πιο συγκεκριμένα, χαρτί το οποίο θα φέρει σπόρους (seedpaper), σε όσους πιστεύουν ότι η Φύση μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα ζωής τους.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε και θα διαρκέσει έως τις 29/3/2024.

Θα θέλαμε ολόψυχα να στηρίξετε την προσπάθεια των μαθητών/τριών μας, ψηφίζοντας για το promo video μας. 

Για να ψηφίσετε, συνδέεστε στη διεύθυνση:

https://jagreece.org/promovoting/

επιλέγετε το promo video του 2ου Γυμνασίου Χίου με τίτλο “Forests…for the rest”!

Σας ευχαριστούμε!

Συμμετοχή στη δράση «Προστατεύοντας τις θάλασσές μας»

Σήμερα, 06 Μαρτίου 2024, το Β1 τμήμα του 2ου Γυμνασίου Χίου, υπό την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Μπάτσιου Παρασκευής & Φωτοπούλου Αικατερίνης, συμμετείχε στην υλοποίηση της δωρεάν δράσης «Προστατεύοντας τις θάλασσές μας»  του προγράμματος Tech Talent School για εκπαιδευτικούς.  που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Η δράση υλοποιείται από τη  Socialinnov με την υποστήριξη του Ιδρύματος Α Κ. Λασκαρίδης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προστατεύοντας τις θάλασσές μας» στοχεύει, μέσω διεπιστημονικών STEM/STEAM προσεγγίσεων, να εμπλέξει άμεσα τους μαθητές/τριες στην επίλυση ενός πραγματικού προβλήματος που αφορά την προστασία του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος. Με χρήση ψηφιακών μέσων, όπως το Micro:bit, έχουμε πρόκληση του ενδιαφέροντος των μαθητών/μαθητριών και τη δυνατότητα λήψης και απεικόνισης μετρήσεων από το φυσικό περιβάλλον. Μέσω του προγραμματισμού αναπτύσσεται η Υπολογιστική Σκέψη με απώτερο σκοπό την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και δεξιοτήτων επίλυσης προβλήματος.

Οι μαθητές/τριες παρατήρησαν και κατέγραψαν την κατάσταση της παράκτιας περιοχής της Χίου. Στη συνέχεια συνέλεξαν δεδομένα και πειραματίστηκαν με τη χρήση κατάλληλων αισθητήρων, μετρώντας τη θερμοκρασία και το ΡΗ. 

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι μαθητές/μαθήτριες, είναι σε θέση να: 

• γνωρίζουν τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον. 

• γνωρίζουν τον υπολογιστή Micro:bit και να τον χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με αισθητήρες για τη λήψη μετρήσεων. 

• συνεργάζονται για την εξεύρεση λύσεων. 

• εντοπίζουν τις επιδράσεις των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στη δημιουργία αλλά και στη λύση των προβλημάτων. 

• γνωρίζουν τις βασικές μεθόδους επιστημονικής έρευνας. 

Η διδακτική προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε βασίζεται στη διεπιστημονική, διερευνητική προσέγγιση STEM/STEAM, σε συνδυασμό με τη μελέτη στο πεδίο (field study) και την ανάληψη δράσης. Οι μαθητές/τριες διερευνούν το πρόβλημα εργαζόμενοι σε ομάδες, προβληματίζονται, παρατηρούν, πειραματίζονται, συλλέγουν, καταγράφουν τα δεδομένα τους, καταλήγουν σε συμπεράσματα και αποκτούν εμπειρία και γνώση του περιβαλλοντικού ζητήματος της θαλάσσιας ρύπανσης. 

Μέσω του προγράμματος, αυτού, προάγεται η αξία των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η ανάγκη προστασίας τους, ενώ ενισχύονται τα κίνητρα των μαθητών/μαθητριών μέσα από την ικανοποίηση που προσφέρουν η προσπάθεια και η συμμετοχή για την επίτευξη ενός κοινού σκοπού.

Παρακολούθηση επιμόρφωσης από μέντορα της JA Greece

Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου 2024, στο τμήμα Β2 του 2ου Γυμνασίου Χίου – Λιβανείου, πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική δράση ενημέρωσης των μαθητών από την Μέντορα του οργανισμού JA Greece, σε θέματα επιχειρηματικότητας, κ. Ιωαννιδου Έλενα, CCO & Sales Manager της εταιρίας Probotek.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια συμμετοχής των μαθητών στον πανελλήνιο διαγωνισμό εικονικής επιχείρησης του πραγματοποιείται από την JA Greece και υποστηρίζονται από την εκπαιδευτικό του σχολείου μας, κ. Μπάτσιου Παρασκευή.

Η ομάδα του 2ου Γυμνασίου Χίου είναι μια μαθητική ομάδα της ‘Β Γυμνασίου, η οποία με όραμα την αξιοποίηση των ξερών φύλλων και των καμένων μερών των δέντρων,  σκοπεύει να προσφέρει φυσικά λειτουργικά βιοαποικοδομήσιμα αντικείμενα και πιο συγκεκριμένα, χαρτί το οποίο θα φέρει σπόρους (seedpaper), σε όσους πιστεύουν ότι η Φύση μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα ζωής τους, μέσω της αξιοποίησής τους.

Η ιδέα του Forests… For the rest, διαμορφώθηκε και ωρίμασε μαζί με την ομάδα, ορμώμενοι και επηρεασμένοι κυρίως από την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκαλείται κάθε χρόνο από τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα είναι ένα μίγμα ιδεών και αντιλήψεων που αναπτύχθηκε μέσα από προσωπικές κουβέντες, εμπειρίες, επιστημονική κατάρτιση, έρευνα και φυσικά τη συνεχή ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα. Η βιολογική ανάγκη των ανθρώπων για τροφή και η συσχέτιση της μεταποίησής της με την ανθρώπινη υγεία, η εξέλιξη σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής άρα και στον τομέα της διατροφής αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τέλος η αυξημένη τα τελευταία χρόνια ανάγκη του καταναλωτή για αντικείμενα που προέρχονται από φυσικά υλικά που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αποτελούν τις τρεις απλές παραδοχές σύμφωνα με τις οποίες συντέθηκε η φιλοσοφία αλλά και η αποστολή της εταιρείας. Επιχειρηματική Φιλοσοφία της είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει πλέον να έχει την δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες του, με ανώτερης ποιότητας προϊόντα 100% βιοαποικοδομήσιμα, αναπτύσσοντας μια σχέση εμπιστοσύνης με την εταιρεία, που θα συμβάλλει στη συλλογή των ξερών φύλλων του αλλά των καμένων μερών του δάσους παράγοντας από αυτά χαρτί, το οποίο θα φέρει σπόρους και έμμεσα θα συμβάλλει την αναδάσωση αλλά και στην μείωση της καταστροφής του πράσινου. Σκοπός της εταιρείας είναι η δημιουργία ενός ισχυρού brand name προώθησης σύγχρονων λειτουργικών και καινοτόμων βιοαποικοδομήσιμων προϊόντων, με έμφαση στην εναλλακτική παραγωγή χαρτιού (seedpaper), καθώς και στη δημιουργία μιας σύγχρονης παραγωγικής μονάδας πλήρους επεξεργασίας και τυποποίησης των προϊόντων αυτών με ελάχιστο οικολογικό αποτύπωμα.

Βασικό ερέθισμα για την ίδρυση της εταιρείας Forests…For the rest, ήταν η ύπαρξη μίας αξιόλογης ποσότητας ανεκμετάλλευτων φυτικών απορριμμάτων στον Δήμο Χίου, που καταλήγουν με άλλα απορρίμματα στον ΧΥΤΑ, και κυρίως μια υψηλή ποσότητα αποκαϊδιών τα οποία παραμένουν στο δάσος ανεκμετάλλευτα.

“Εκπαιδευτικές επισκέψεις στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου”

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και των υπολοίπων τμημάτων της Γ’ Γυμνασίου του σχολείου μας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου. 

“Μαρτυρίες 1822 – 2022”

Οι Έφηβοι “Αρχαιολόγοι” του Γ2 με την συνοδεία της φιλολόγου τους, Φραγκάκη Ειρήνης, βρέθηκαν χθες στη Βιβλιοθήκη “Κοραής”.

Εκεί, στο πλαίσιο της έκθεσης “Μαρτυρίες 1822-2022”, είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν, να επεξεργαστούν και να προσπαθήσουν να ερμηνεύσουν πηγές της ομώνυμης έκθεσης. Με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές ανταποκρίθηκαν στα ζητούμενα, εργάστηκαν ομαδικά και στο τέλος παρουσίασαν τα προϊόντα της συνεργασίας τους.

Στους μαθητές δόθηκε βεβαίωση συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ευχαριστούμε πολύ τις κ.κ. Παΐδα Σέβη και Μπαρούφα Μαρία για την υλοποίηση, την κ. Βαγιάνου Κυριακή για το σχεδιασμό και την κ. Λουτράρη Αθηνά, Διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας για την υποστήριξη.